Dag 9: Myvatn

We zijn vandaag wat trager op gang gekomen, want het was gisteren redelijk laat ;)! Na een lekker en lang ontbijt in het Vogafjos café zijn we eerst even gaan kijken naar de Viti krater: een krater met mooi helblauw water. We hebben daar een wandeltoertje gedaan op het gemakje in de zon. Nadien zijn we 5 minuutjes verder gereden en hebben we een wandeling van 5km gedaan rond Leirhnjukur, waar de lavavelden van de uitbarsting van 30 jaar geleden nog héél duidelijk zichtbaar zijn. Alles broebelt en dampt… en sommige plasjes zijn echt nog aan het koken… We moesten hier wel toegang betalen (ongeveer 5 euro pp). Blijkbaar moesten we dat gisterenavond ook betaald hebben aan Hverir…maar doordat we er pas na 23u waren, was het gratis ;)! Lekker uitgespaard en ook bij het zwemmen in Myvatn Nature Baths kregen we véél korting doordat we binnen mochten aan studententarief (benieuwd hoe lang dat nog zal blijven pakken ;):)!)

Na de wandeling was het ondertussen al rond 14u en zijn we teruggekeerd naar onze cabin om op het binnenpleintje een kleine picknick te eten…’t was echt zomer vandaag want uit de wind hadden we het lekker warm in onze T-shirt :)! We hebben er van geprofiteerd en zijn hier toch eventjes blijven plakken… want pas een uur en half later zijn we vertrokken naar de volgende stop: Grjotagja: 2 grotten waar je vroeger kon baden, een mannen en vrouwengrot! Maar nu is het water er te heet door de laatste uitbarsting, dus erin gaan is op eigen risico… maar we kregen na het zien van de grot toch niet zo’n goesting om erin te duiken… een donker gat met stenen…;)!

Vlug nog even gaan kijken in Skutustadir, daar heb je groene kraters doordat de lava in contact kwam met het meer. We hebben hier wat rondgelopen… maar ‘t was eigenlijk een saai wandelingske ze… wij houden niet zo van wandelen om te wandelen en we zijn niet zo ‘into-vogelspotten’, dus dan waren we er snel op uitgekeken…

Op de terugweg nog eens gestopt in Dimmuborgir, maar dat was eigenlijk hetzelfde als onze wandeling van 5km deze ochtend, maar dan wat beter begaanbaar met een paadje en zo… even gekeken, maar vlug terug de auto in want we hadden geen zin in nog eens hetzelfde!

Tim wou dan nog eens stoppen bij de krater Hverfjall… Je kon helemaal naar boven stappen om in de put te kijken… ;):) maar hij was niet gevuld zoals de mooie Viti krater deze ochtend… dus eigenlijk is het de inspanning niet waard ;)… dat dacht ik al een beetje op voorhand… daarom dat ik in de auto ben gebleven en Tim toch een loopje naar de top heeft gedaan… maar hij vond het ook niet de moeite om veel tijd voor uit te trekken ;).

We hadden het gevoel dat we het hier in Myvatn wel hadden gezien, dus we zijn rond 18u terug naar onze kamer gegaan om eventjes te rusten en op het gemakje te douchen.

Deze avond zijn we gaan eten in het Vogafjos café met zicht op de koetjes. ‘t Was echt héél héél lekker. Als voorgerecht hebben we de plaatselijke specialiteit geproefd: geysirbrood met gerookte beekforel. Doordat de grond hier zo warm is, wordt het brood gebakken onder de grond, 24u lang en nadien heb je een vers gebakken broodje zonder energiekosten 😉 – maar je moet wel geduld hebben! ‘t Was lekker om te delen… de smaak is nogal uitgesproken, een volledig sneetje zelf opeten zou wat te veel zijn. Eigenlijk lag de forel ook deze ochtend al bij het ontbijt, maar we dachten dat het zalm was, haha! Ik zei al tegen Tim: die zalm smaakt toch wel anders dan bij ons ze ;)! Erna heeft Tim de lamsbout genomen en ik de 100% rundshamburger (allemaal van hun eigen boerderij)… mmm lekker hoor! Tim kreeg er ook nog een potje rabarbermoes en een potje goulashsoep bij, mjam! Als dessertje hebben we nog een ijsje gedeeld.

Morgen terug een langere rijdag, dus vanavond maken we het zo laat niet ;):)!

Slaapwel!

Elisa Antoinesdottir en Tim Patricksson

(zo zouden we heten, mochten we Ijslanders zijn ;)!) – Beetje uitleg bij het ‘weetje van de dag’ ;): je achternaam krijg je door de voornaam van je vader + son (als je de zoon bent van) of + dottir (als je de dochter bent van)! Dus da’s ingewikkeld hé… je hebt in één familie met 2 kinderen dus 4 verschillende achternamen! IJslanders staan dus in de telefoonboek met hun voornaam, vreemd!

Iceland Iceland Iceland Iceland Iceland Iceland Iceland Iceland Iceland Iceland Iceland Iceland

One thought on “Dag 9: Myvatn

  1. Terug mooie foto’s!

    Ik probeer even maar het is inderdaad vreemd
    Katrien Jozefsdottir en Patrick Marcelsson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s