Dag 11: Akureyri – Varmahlid

’t Was een korte nacht…we zijn om 6u45 opgestaan! Reiszakken gemaakt en dan gaan ontbijten. Normaal was het ontbijt pas vanaf half 8, maar we mochten al iets vroeger gaan! Om 7u40 zaten we in de auto richting Varmahlid voor de rafting om 9u. Er was bijna niemand op de baan (misschien 6 auto’s tegengekomen gedurende een uur), dus we konden lekker goed doorrijden waardoor we er mooi op tijd waren!

We hebben de rafting tour van 5u geboekt bij Bakkaflöt. Daarnaast is ook onze cabin van hetzelfde ‘bedrijfje’ en we kregen daardoor ook 10% korting op de raftingticketjes.

We kwamen daar aan in hun hangar en er stonden daar al enkele stoere Vikings 😉 (Ijslanders die al veel geraft hebben)…Dus we dachten al van aiaiai, sebiet is dat hier voor gevorderden, terwijl wij dat nog nooit hadden gedaan…;)! En dan kwam er nog een groep van 6 jonge gasten uit Reykjavik…

Buiten mij was er nog één vrouw van een jaar of 45 schat ik… al een geluk seg, want als enige vrouw tussen al die mannen, ik voelde mij al wat geïntimideerd ;):)! Die vrouw had het ook nog nooit gedaan en ik de kleedkamer zei ze toch wel dat ze wat zenuwen had, hihi ;)! De hele groep waren dus Ijslanders, behalve wij ;)! En ook de gidsen niet…want die kwamen van Nepal en waren hier voor de zomer!

We moesten ons zwemkledij aandoen, daarboven zo’n wetsuit + idem schoenen, dan een dikke regenjack en dan een reddingsvest + helm. Amai, ’t was serieuze shapeware dat wetsuit 😉 we konden haast niet meer ademen…zo spannen! Je mocht zeker geen katoen eronder aandoen want als dat nat wordt, krijg je het blijkbaar ijskoud…

Dan de bus op voor een 40-tal minuten. En maar zweten in dat pak…we waren al blij dat we uit de bus mochten ;)! Voor we eraan begonnen, kregen we heel veel info over hoe we moeten peddelen, over wat we moeten doen bij welke instructies en vooral over wat we moeten doen als we eruit vallen of als de boot kantelt…’t was de moeite! Wat hebben we onthouden? We willen er vooral NIET uitvallen ;):)!!!

Er waren 3 boten, wij zaten er met 6 in (wij 2 en 3 jonge Ijslanders + de stuurman (de Nepalees)). De andere boten zaten er met 5 in. Er gaan ook 2 kayakkers mee voor het geval er iets gebeurd, dat ze je kunnen gaan halen in het water!

Amai, was dat plezant!! ’t Was mega leuk en ook echt wel spannend af en toe want de rivier (de East glacial river) was echt wel hevig met veel stroomversnellingen! Dus je moest je schrap zetten zodat je er niet uitvalt! Af en toe riep de stuurman ‘down’ en dan moesten we heel snel naar beneden duiken in de boot…haha, grappig ze! Ik zat achteraan en ik had zicht op iedereen :)! Op één plek was de stroomversnelling te gevaarlijk, dus moesten we uitstappen en een eindje wandelen langs de rotsen tot we er voorbij waren… met die gladde schoenen was dat precies nog gevaarlijker dan er gewoon doorheen te raften ;)!

Bij 1 van de sterkste stroomversnellingen, keken we ineens naar de boot voor ons en iedereen, op één man na, was daar gewoon uitgevallen seg! ’t Was juist de boot met de andere vrouw in… Je moet weten, dat gebeurt tijdens een sterke stroming, dus je gaat meteen kopje onder. Ze heeft zich vastgeklampt aan een rots…ocharme! Die was echt in paniek! Wij moesten ook eerst passeren en haar laten hangen 😉 ahja, want dat gaat zo snel dat je ze niet zomaar kan vastgrijpen! ’t Was zielig en hilarisch tegelijkertijd…ze hing daar aan die rots en klampte die vast alsof haar leven er vanaf hing, met haar ogen wijd opengesperd en happend naar adem…. Ze was eigenlijk echt wel in paniek hoor! Wij zijn een beetje verder in een inhammetje gestopt en een kayakker is haar dan gaan halen door een touw te gooien en haar zo mee te trekken naar onze boot… maar dat duurde een tijdje hoor! Ik en de stuurman hebben haar in onze boot getrokken….amai, ze was helemaal van haar mjolk! Ik heb die echt zoveel schouderklopjes en wreefjes op haar rug gegeven om haar wat te kalmeren!! Ze was ook aan het schudden en beven want dat water is ijskoud, maar 3 à 5 graden!

En een beetje verder was er ook een gat in de andere boot gekomen door een botsing tegen een klif…! Maar bij onze boot was er niets ;)!

We zijn dan ook eventjes gestopt om te klifspringen. Wie wou, mocht naar boven klimmen en van de klif springen. Als je beneden terug kopje boven kwam, moest je wel snel zwemmen in crawl naar de oever omdat je anders het hoekje om ging en meeging met de stroom! We hebben er alletwee van gesprongen! Maar ik geraakte dus echt niet meer terug naar de oever, haha :)! Ik sprong, kwam boven en dat water was zo ijskoud dat mijn adem precies werd afgesneden en ik kon dus haast niet meer zwemmen seg ;)! Dus de kayakker is mij komen halen en ‘k heb mij gewoon vastgenomen aan zijn bootje ;)! Brrr…frisjes! Maar dat wetsuit werkt echt wel heel goed, want na enkele minuutjes droogt dat precies op! Vanaf daar was het nog maar een 20tal minuutjes tot aan onze eindbestemming. En daar kregen we een kommetje warme soep, mmm, deed deugd op dat moment!

Terug met ons natte kleren op de bus voor 20min naar de hangar waar je kon douchen. Maar wij hadden een cabin geboekt, dus wij zijn gewoon in onze cabin gaan douchen! Amaaaaai, die douche deed zo deugd, want als je stilvalt, krijg je het wel koud! Het was de eerste keer dat Tim het hier ook koud had. We hadden onze (natte) kleren nog aan dus hoe rapper die uit waren en we onder de douche stonden, hoe beter.

Het was ondertussen al 15u…en ’t was nog altijd aan het motregenen! Tijdens de rafting ook…maar dat had eigenlijk wel nog iets, speciaal sfeertje!

We hadden zin in een opwarmertje, want we hadden ook nog niet gegeten, dus we zijn gestopt bij een tearoom ‘Askaffi’ voor een warme choco en een taartje. Lekker!

We wilden nog langs enkele fjorden rijden…maar door de regen zag je haast niets…dus was het tijd voor plan B! In Hofsos was er een leuk zwambad/hotpool, aan de rand van de klif met zicht op zee en de besneeuwde bergen (alleja, die bergen zag je nu wel niet zo goed door de regen)! ’t Was zalig ontspannen voor maar 3,5 euro/pp! Het water van het zwembad zelf was niet zo heel warm…maar de hotpot was 38 graden….hmm! En als we het te warm kregen, gingen we in het zwembad en omgekeerd… We hebben daar meer dan een uurtje gedobberd!

Erna zijn we doorgereden naar het noordelijkste puntje van de reis. We hadden echt geen zin in een picknick in de auto met die regen…dus we zijn een kleine snack gaan eten (allebei een slaatje). Van hieruit hebben we de binnenroute genomen (de 82)…een héle mooie weg. Het werd ook een beetje droger, dus we hebben veel fotostopjes gehouden….en ook wel wat getreuzeld want we waren pas rond 23u45 in ons tuinhuis/cabin ;)!

Heerlijke dag gehad :)!

 Iceland Iceland Iceland Iceland Iceland Iceland Iceland Iceland IMG_5191 Iceland Iceland Iceland

Advertisements

One thought on “Dag 11: Akureyri – Varmahlid

  1. Zalige dag precies ja! Ik zat precies zelf mee in die raft 😀 De douche erna en het zwembadje doet toch deugd na zo’n inspannende dag nee?? 🙂 Het lijkt me dat Ijsland jullie beter bevalt dan waar jullie vooraf toch een beetje gereserveerd waren? 😉 Anyway…. enjoy! Die koffie’s en lekkere taartjes wil ik dus ook wel op foto he! haha… 😀 Liefs x Ellen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s